Râsul capturat recent de specialiștii implicați în proiectul LIFE Lynx provine din pădurile administrate de Ocolul Silvic Soveja, din cadrul Romsilva – Direcția Silvică Vrancea. Imagini din timpul acțiunii au fost postate pe pagina de Facebook a Romsilva.
Exemplarul, care are o vârstă estimată de cinci ani și o greutate de 23 de kilograme, râsul se află acum în carantină la Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice, la fel cum s-a întâmplat și cu celelalte trei exemplare prinse de specialiști.
El urmează să fie transferat, peste o lună, într-o țară parteneră în cadrul proiectului LIFE Lynx. Obiectivul principal al proiectului LIFE Lynx este de a salva de la extincție populația de râs din regiunea Munților Dinari și sud estul Alpilor unde specia este amenințată datorită numărului mic de indivizi existenți.
Pentru salvarea speciei este nevoie urgentă de introducerea în populație de noi indivizi din alte populații, precum cea din Carpați.
Scopul acestei acțiuni este capturarea unor exemplare râși din zonele selectate din Munții Carpați (în România si Slovacia) și mutarea lor în Slovenia și Croația.
Proiectul LIFE Lynx este coordonat de Serviciul Forestier Sloven și este susținut de Ministerul Mediului din România, facilitând implementarea activităților din proiectul european în țara noastră.
Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice – ACDB – este organizația responsabilă de proiect din România, iar Regia Națională a Pădurilor – Romsilva colaborează în acest proiect, în baza unui protocol semnat în decembrie 2018.
Buget total al proiectului, care durează până în martie 2014, este de peste 6,8 milioane de euro, din care contribuția Financiară a UE este de peste 4 milioane de euro.
Sursa: Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice